9 iul.
Citind pe blogul Situaţii două articole (Blogger rus condamnat la puşcarie şi Jurnalista Necenzurată ) despre blogging şi despre libertatea de exprimare în general mi-am adus aminte de un caz despre care am citit zilele astea.
Un blogger spaniol, Julio Alonso, a fost condamnat de catre un tribunal din Madrid la plata unor daune de 9.000 de euro pentru că în urma unui articol în care în considera hoţi pe ce de la SGAE (un fel de Uniunea Compozitorilor de la noi) pe blogul său au apărut nişte comentarii defăimătoare din partea vizitatorilor catre această organizaţie.
Motivaţia judecătorului a fost simplă: „Propietarul are puterea de decizie asupra textelor ce apar la el pe blog şi ca atare dacă a fost de acord sa aprobe asemenea comentarii defăimătoare este vinovat şi trebuie să plătească”
Aşadar libertatea de exprimare are niste limite atât de bun simţ cat şi legale ce nu ar trebui încalcate apelând la scuza că este doar o opinie personală şi nu te poate opri nimeni să ţi-o expui public.
2 Responses for "Cenzură sau libertate de exprimare"
Interesant cazul relatat de tine. Nu stiu detaliile, dar inteleg ca n-o fi avut intr-adevar dovezi viabile ca erau …hoti :). Deci a fost penalizat pentru calomnie.
Situatia cu rusul e insa la un cu totul alt nivel, ca incita, asmuta oamenii practic la omucideri. Putem fi desigur naivi, sa spunem „ei na, cine o sa le dea totusi foc alora?”, dar credeam ca ne-am lamurit deja de imbecilitatea maselor de prin 90, cand am asistat la ce-au facut …minerii. Si gospodinele. Oamenii …”de bine”! 😉
Întradevăr situaţiile sunt diferite însă am prezentat cazul ca şi exemplificare a acestei aşa zise „libertăţi de exprimare” pe blog.
Concluzia este că nu poţi chiar să bălăcăreşti pe toată lumea sau să spui orice doar pentru că te ascunzi în spatele unui monitor.
În plus şi comentariile de pe blog sunt responsabilitatea propietarului să le modereze.
Exprima-te! Arata ca ai o opinie! Comenteaza: