Acum in peroada asta de campanie electorala vad pe geamurile multor magazine afisate postere de la diverse partide in functie de preferintele politice ale patronului magazinului.
Mi se pare una dintre cele mai tampite idei sa afisezi pe geamul magazinului tau afise electorale de la un anumit partid si asta chiar si numai privind din punct de vedere economic.


Cele mai puternice partide de pe scena politica de astazi de abia reusesc sa se ridice la un 30% din preferintele electoratului ceea ce inseamna ca in momentul in care iti afisezi un poster cu un candidat, fie el si de la cel mai puternic partid politic, deja renunti de buna voie la restul de 70% dintre clienti care normal sunt opozanti si tin cu alte partide. Oare sunt pregatiti patronii de magazine mai mari sau mai mici sa renunte la mai bine de doua treimi dintre clientii lor doar pentru a sustine un oarecare candidat pe care oricum nu il va interesa nicicand de soarta business-ului lor?
Si cand spun de pierderea clientilor pot sa confirm discutii auzite pe strada chiar in fata unui asemenea magazin politizat. „Asta e cu partidul ala! Da-i incolo draga ca sunt niste hoti astia, hai sa mergem la celalalt (concurenta – care ori are afis pe placul respectivelor persoane ori in cel mai bun caz nu are nici un afis electoral pe geamuri).
Aceeasi tendinta de promovare am vazut-o si pe masinile de taxi care circula prin oras si care s-ar presupune ca duc mesajul electoral la cat mai multi cetateni in periplul lor zilnic pe strazile aglomerate si in ambuteiajele inevitabile traiului urban. Foarte multi clienti au o atitudine clara de respingere cand vad pe geamul taxiului un afis electoral cu un candidat pe care nu-l agreeaza. „Pai ce dom-le eu platesc cursa ca sa-i faca reclama lu` nea Caisa care e hot si vrea sa fie primar?”

Ca sa nu mai spun de bannerele afisate pe balcoane sau pe la geamurile apartamentelor care iti pot aduce antipatii de la intreaga scara. Apoi te intrebi ce are mamaia de la doi cu tine de nu-ti raspunde la salut cand te intalnesti cu ea pe scara. Pai cum sa-ti raspunda daca ea e de stanga si tu esti de dreapta? Ii sta pe rinichi faptul ca tu tii cu altcineva.
De ce sa iti faci viata amara devenind partizan pentru o anumita formatie politica? Nu merita niciunii atata efort.