Vuieste blogosfera romaneasca in legatura cu sondajul realizat de Cristian Manafu despre blogurile autohtone.

Rezultatele sondajului pot fi gasite pe site-ul media20.ro.

Nu am de gand sa dezbat prea mult rezultatele acestui sondaj deoarece au facut-o deja altii mai specialisti decat mine ca de exemplu Alex Mihăileanu.


Deja a scris si presa despre acest subiect fiecare abordand tema din diverse perspective dintre care Cotidianul si Romania Libera.

Dar ca de obicei presa se arunca la subiecte cam repede fara sa faca socotelile asa cum trebuie.

Cotidianul: „Cei mai influenţi 40 de bloggeri români câştigă în medie 250 de euro pe lună.
Romania Libera: „Castiguri de peste 3.000 de euro. Asta au declarat aproape 40 de bloggeri dintre cei care au participat la Blog Marketing Survey.

Si acum sa vedem de fapt cum stau lucrurile:

La intrebarea 1 „Aveti in acest moment sau ati avut in ultimul an reclame pe blog?” 45,7% din respondenti au declarat ca „DA” ceea ce inseamna: 201 bloggeri.
Mergand mai departe la intrebarea 5. „Daca DA, cat ati castigat din blogging in ultimul an?” – 9,7 au declarat ca au castigat peste 3000 euro. Facand un calcul corect 9,7% din cei 201 care au afirmat ca au reclame pe blog rezulta vreo 19 persoane.
Adica exact pe jumatate fata de cat scriu marii jurnalisti de la Cotidianul si Romania Libera.

Ca sa nu mai spun ca sunt destul de multi care castiga din bloguri cu precadere pe international insa nu tin neaparat sa se dea in petec cu interviuri sau alte declaratii socante. Dupa cum stim cum totii romanul e invidios si in loc sa puna mana sa munceasca sa aiba si el aceleasi venituri mai degraba face tot posibilul sa ii traga in jos pe cei care castiga intradevar.