Acum aproape opt ani Intel a publicat pentru prima oara specificatiile pentru Extensible Firmware Interface (EFI) care a fost gandit pentru a inlocui actualul BIOS existent pe placile de baza.
Pana acum acest nou sistem EFI a fost introdus in serverele Itanium si in computerele Mac bazate pe Intel.


Dar acum lucrurile stau sa se schimbe deoarece la sfarsitul acestei luni este prevazuta lansarea pe piata a unei noi placi de baza avand implementata tehnologia EFI si anume P35Neo3 fabricata de catre MSI.
Ca si principale carecteristici ale acestei noi tehnologii putem enumera urmatoarele:
– interfata grafica in intregime –
Cateva screenshots cu EFI:
EFI BIOS

BIOS EFI
– va avea suport pentru mouse
– disponibilitatea de a alege din 16 limbi
– posibilitatea de a rula unele aplicatii de dignoza a sistemului, de securitate si backup

Cei de la MSI sunt primii care adopta aceasta noua tehnologie si se pare ca vor sa o implementeze in toate produsele lor iar dupa unele zvonuri se preconizeaza o miscare in masa de la BIOS catre EFI din partea tuturor producatorior de placi de baza.
Dezvoltarea si promovarea noului EFI este realizata din 2005 de catre UEFI (United EFI Forum) care nu este altceva decat o asociatie a celor mai mari producatori de hardware printre care Intel,AMD, Apple, IBM, HP precum si AMI.

Dupa cum ne-am obisnuit deja, gigantul Microsoft inca nu are un sistem de operare compatibil cu aceasta noua tehnologie EFI si se presupune ca va fi introdusa o asemenea compatibilitate in Service Pack 1 pentru Windows Vista.
In schimb in domeniul Linux compatibilitatea cu EFI este asigurata de catre elilo.

La sfarsitul anului trecut Phoenix a prezentat HyperSpace care extinde functionalitatile EFI pana la posibilitatea de a rula aplicatii inainte, in timpul sau dupa incarcarea sistemului de operare precum si posibilitatea realizarii unor conexiuni de retea direct din firmware.