Inainte de toate va recomand sa va luati un Router Wireles de calitate.

De ceva vreme mai toti cunoscutii mei s-au dotat cu laptopuri si cu totii au aceeasi problema. Conectarea la internet acasa, in conditiile in care mai au un calculator desktop deja pe care au internet.
Ca lucrurile sa fie cat mai simple le-am recomandat tuturor o solutie ieftina, eficienta si eleganta. Un router wireless.
Asa incat am ajuns deja sa nu le mai stiu numarul routerelor wireless instalate pe la amici sau chiar si pe la firma.
Pentru a impaca si capra si varza am optat pentru routere wireless D-Link DI-524 care sunt extrem de usor de instalat, configurat si asigura o stabilitate a conexiunii de invidiat.
Acasa am unul de cca 8 luni si nu a primit decat 2 reset-uri si asta din cauza fluctuatiilor de curent.


Router wireless Dlink DI-524

Ca sa vin in ajutorul celor ce sunt interesati de montarea unui astfel de router wireless am scris acest tutorial in cativa pasi simpli si usor de asimilat si de catre cei fara veleitati tehnice iesite din comun.

Intai de toate deschidem pachetul cu routerul in care ar trebui sa gasim urmatoarele componente: manual de instructiuni, CD cu software, un patch-cord de cca 1m (adica un cablu de retea scurt), routerul wireless propriu zis, transformatorul acestuia pentru alimentarea la 220V si cateva maruntisuri de prins pe perete sau de asezat in pozitie verticala.

Partile care ne intereseaza pe noi sunt routerul wireless, transformatorul si cablul de retea (ala de 1m) si cam atat, restul se poate pune in cutie si se pastreaza ferit de razele soarelui pentru garantie.

Router wireless Dlink DI-524
Incepem instalarea fizica a routerului wireless. Punem in priza transformatorul, alimentam routerul wireless, se introduce un capat al cablului de retea intr-un port LAN din cele 4 disponibile iar celalalt capat se introduce in calculatorul desktop pe care il aveti deja acasa sau chiar in placa de retea a laptopului daca faceti instalarea doar pentru laptop.
Router wireless Dlink DI-524

La calculatorul pe care l-ati conectat la router intrati in Control Panel > Network Connections> LAN Network> TCP/IP v4 si va scrieti pe o hartiuta setarile pe care le aveti deja pentru a le putea transfera ulterior pe routerul wireless.
tutorial router wireless dlink di-524

tutorial router wireless dlink di-524

Si avem astfel, in ordinea numerelor de pe tricou, IP, Netmask, Gateway, DNS 1 si DNS 2.
Dupa ce ne-am asigurat ca avem scrise aceste date putem trece la noile setari.

Se introduc urmatoarele date:
IP: 192.168.0.100
Netmask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.0.1

DNS 1 – ramane neschimbat
DNS 2 – ramane neschimbat.
tutorial router wireless dlink di-524

OK, Close si dupa cateva secunde ar trebui sa dispara fereastra cu setarile de retea si sa avem noile setari pe calculatorul pe care lucram.
Deschidem un browser, de preferinta Firefox :P, si la adresa scriem http://192.168.0.1 apoi Enter.
tutorial router wireless dlink di-524

Vom fi solocitati sa introducem utilizatorul si parola care default sunt „admin” si „” adica nimic. Cu alte cuvinte scrieti „admin” la user si dati OK. Acum ati ajuns in fereastra de administrare a routerului vostru wireless iar de aici posibilitatile de configurare sunt imense.
tutorial router wireless dlink di-524
Intai de toate setam partea wireless.

Dam un nume Access Point-ului nostru in cazul de fata AP_costel, alegem un canal pe care access point-ul va emite (personal de obicei aleg canalul 9 sau 10 pentru ca se afla undeva la mijlocul distantei intre 6 care este default si marea majoritate a persoanelor il folosesc ceea ce in zonele aglomerate din punct de vedere radio poate duce la interferente si capatul final al scalei care este reprezentat de canalul 12.
tutorial router wireless dlink di-524
Apoi alegem o modalitate de criptare WEP/WPA/etc – am ales WEP pentru ca nu am nevoie de un nivel de securitate foarte ridicat in cazul legaturilor home user insa am nevoie de un nivel ridicat de compatibilitate cu tot felul de echipamente de la laptop pana la PDA, smartphone si altele asemenea.
Alegem shared key la tipul de autentificare, criptare pe 128 de biti si o parola in format ASCII pentru ca e mai usor de tinut minte.
La setarile pe care le-am facut pana acum parola trebuie sa fie exact de 13 caractere.

Dupa ce am terminat toate setarile wireless pe care va recomand sa le scrieti pe o bucata de hartie si sa le aveti la indemana oricand, puteti apasa Apply pentru inregistrarea acestora in memoria routerului wireless.
Pentru o mai usoara folosinta a retelei casnice vom folosi si sistemul DHCP ce va furniza automat adresa IP si celelalte informatii necesare conectarii la internet.
tutorial router wireless dlink di-524

Pentru securitatea routerului nostru este indicat sa schimbati cat mai repede parola userului admin in ceva cat de cat complex dar usor de amintit. Ca o nota generala eu folosesc parole compuse din consoanele unor nume uzuale amestecate cu date importante pentru mine si familia mea astfel incat sa mi le pot aminti cu usurinta. Asta in cazul in care setez parola pentru folosinta mea insa in cazul in care setati parola pentru folosinta altor persoane este bine sa o scrieti pe o hartie pe care sa le o inmanati cat mai sobru cu putinta. 😀
tutorial router wireless dlink di-524

Dupa ce am schimbat si parola de admin nu ne mai ramane decat sa facem setarile pentru reteaua externa WAN.
Introducem exact setarile ce erau initial pe calculatorul conectat la internet sau daca nu le aveti ele se regasesc pe contractul pe care l-ati facut cu ISP-ul.
tutorial router wireless dlink di-524
Trebuie sa precizez ca uneori providerul filtreaza traficul in baza mac address-ului de pe placa de retea si pentru a avea acces la internet cu noul mac address, al routerului, trebuie fie sa contactati providerului sa va modifice mac address-ul in firewall sau sa folositi optiunea de clonare mac address de care dispune routerul.

Acestea fiind spuse ne cam apropiem de finalul acestui articol si nu mai trebuie decat sa activati placa de retea wireless de pe laptopul vostru si sa va conectati la net de oriunde de prin casa sau chiar de prin imprejurimi.