De multa vreme nu mai sunt o raritate calculatoarele pe care sunt instalate mai multe sisteme de operare.
De obicei regasim pe majoritatea acestora instalat atat sistemul de operare Windows cu una din versiunile sale de la 95 / 98 pana la XP sau Vista cat si o versiune de Linux de la cele mai spartane gen Debian pana cele mai user-fiendly ca de exemplu Ubuntu.

Cele mai noi versiuni de Linux au inclus in kernel suportul de citire/scriere a partitiilor NTFS specifice ultimelor versiuni de Windows insa cand vine vorba de accesarea partitiilor Linux din sistemul de operare Windows ne lovim de unele probleme.
Va prezint in continuare o lista de programe ce va ajute in citirea partitiilor Linux din sistemul de operare Windows.

Ext2 IFS for Windows – instaleaza drivere pentru accesarea partitiilor Ext2 si Ext3 din sistemele de operare Windows NT/2000/XP. Dupa instalarea driverelor partitiile Linux vor fi identificate de catre Windows ca niste partitii normale si li se vor putea aloca litere.
YAReG – ofera acces la partitiile ReiserFS din obisnuitul Windows Explorer

Partitii Linux in Windows

Explore2fs – poate fi folosit in orice versiune de Windows pentru a citi/scrie partitiile Ext3 / Ext3
Virtual Volumes – Este bazat pe Explore2fs si ofera posibilitatea de a accesa in modul citire / scriere o multitudine de tipuri de partitii ReiserFS, Ext2, Ext3, LVM2, FAT12, FAT16, FAT32 si VFS precum si in modalitate citire discurile VMWare.
Ext2fsd – driver ce se instaleaza in kernelul Windows 2000/XP/2003 si ofera suport de citire scriere a partitiilor Ext2 si Ext3
Diskinternals Linux Reader – ofera suport doar pentru citirea partitiilor Ext2 si Ext3 in Windows XP
rfstool – ofera posibilitatea citirii partitiilor ReiserFS
Reiser Driver – Poate fi folosit in Windows 2000/XP pentru citirea partitiilor ReiserFS din Linux

Crossmeta File System Drivers – Ofera suport nativ in Windows 2000/XP/2003 pentru sistemele de fisiere specifice Linuxului Ext2, Ext3, SGI XFS, NFS, ReiserFS cat si a celor specifice sistemului de operare FreeBSD ( UFS/FFS )
visualrfstool – o aplicatie mica gen file manager ce permite de accesare sistemele de fisiere ReiserFS
LTOOLS – o suita de comenzi utilizabile din command prompt ce asigura accesul la partitiile Ext2 / Ext3 si ReiserFS. Avantajul este ca se pot folosi chiar si in DOS.