21 ian.
A decis statul roman ca trebuie sa mai impuna niste legi tampite aka „impuse de UE”, asa ca in viitor pungile de plastic vor deveni exagerat de scumpe deoarece vor fi impozitate drastic si toate acestea avand ca pretext protejarea mediului inconjurator.
Prin aceasta actiune guvernul loveste in cei care si-au dezvoltat afaceri in domeniul produselor din plastic, respectiv pungi de unica folosinta. Dupa cum se plang toti investitorii cand vine vorba de bagat bani in dezvoltarea de activitati productive in Romania, aceasta este instabilitate legislativa in adevaratul sens al cuvantului.
Iti faci un plan de business cu gandul sa-ti amortizezi investitia in 10-15 ani (asa cum gandesc oamenii normali, nu in 6 luni cum se gandeste la noi), iar statul la 2-3 ani dupa ce ai inceput sa produci iti da o lovitura de asta prin care iti cade toata piata de desfacere, apar costuri suplimentare pe care normal ca nu aveai cum sa le prevezi in realizarea planului de business.
Ne mai intrebam oare de ce toti cei care investesc in Romania au in vedere castigul imediat si cu orice mijloace? Bieninteles ca nu! Cu totii se reped sa recupereze investitiile cat mai rapid pana nu se schimba iar legea si raman cu buza umflata.
Sa impozitam si aerul si apa de ploaie ca doar la asta ne pricepem de minune.
Alt efect al acestei masuri este si dezvoltarea unei noi ramuri de afaceri, cea a pungilor de hartie care vor fi agreate de catre statul roman.
Cine vor fi cei care vor da bumul si in acest domeniu? Tot baietii destepti ce se invart in cercuri inalte de influenta la nivel de guvern.
Investirorii seriosi se vor feri de a investi in acest domeniu sau in altele asemanatoare, datorita scepticismului ca peste cativa ani, inainte de a-si recupera investitia, statul roman nu va mai agrea pungile de hartie si va prefera materialul textil sau poate sacosele de tabla, cine stie.
In alta ordine de idei la noi o punga de cumparaturi, cea mai ordinara, costa 0.5 RON care la cursul de astazi este vreo 8 eurocenti.
In Italia pretul aceleiasi pungi este de 3-5 eurocenti, cel putin atat era anul trecut si nu cred sa fi crescut pretul semnificativ.
Ceea ce inseamna ca deja ne costa dublu decat la ei. Mai pune meseriasul stat inca o taxa si vom avea costuri de 4-5 ori mai mari decat la ei.
De ce nu se interzic ambalajele excesive pentru lucruri marunte.
Exemple: Cafea la plic de 2 grame, bomboane ambalate individual, sampon la plic (alta inventie romaneasca) etc.
Daca va uitati pe rafturile supermarket-urilor toate ambalajele sunt din plastic, uneori excesiv de mult.
Cati dintre voi cumpara produse vrac doar pentru a proteja mediul?
Mai nou nici painea nu se mai cumpara decat ambalata in punga si feliata ca doar romanul este fudul si nu are chef sa puna mana sa-si taie singur painea. Cata energie consuma un aparat electric ca sa taie o paine? Cu cat afecteaza acest lucru mediul inconjurator? Ne-am gandit vreodata la chestiile astea?
Ani de zile s-a vandut painea direct din naveta si a fost ok, acum suntem civilizati si avem cerinte mai mari, clar ca e normal sa fie asa.
Cati cumpara cafea vrac pentru a face economie de ambalaje la cafeaua ambalata la 15 tipuri de gramaje?
Cati isi macina aceasta cafea cu masina mecanica in loc de cea electrica pentru a proteja mediul?
Foarte putin sau aproape deloc.
Nici eu nu fac toate astea, dar nici nu ma dau mare ecologist si sa urlu in gura mare ca eu sunt in stare sa mananc rece si direct din mana vanzatoarei nespalate doar pentru a proteja mediul.
Exprima-te! Arata ca ai o opinie! Comenteaza: