Discutand la Zoso pe blog despre site-urile de licitatii on line am atins un punct sensibil pentru nou lansatul site de licitatii „aproape gratis” geofad.ro.
Principiul simplu al acestor licitatii este de a percepe o taxa de participare de la fiecare ofertant pana cumulul acestor taxe depaseste valoarea produsului care este vandut practic la un pret de 10 ori mai mic decat este in magazine.
Exact asa procedeaza pe Ebay.com vanzatorii de maruntisuri de prin Singapore care vand produsele la 1 dolar insa iti iau taxa de transport de 50$ care acopera si valoare acelui produs.
Trucuri vechi, doar prostii is noi.
Bineinteles ca atunci cand „ataci” un site de genul asta apare imediat si cate un oficial sa dea explicatii.
In cazul nostru a aparut un asa zis „patron al geofad.ro” care incearca sa ne conviga de bunele sale intentii.
Slabut cu argumentele din pacate.

Legea romana a comertului interzice vanzarea unor bunuri cu un pret de vanzare sub pretul de achizitie, exceptie fac cazurile de degradare calitativa, deteriorare a caracteristicilor organoleptice sau reducerile de pret organizate in anumite perioade ale anului si avizate de catre organele in drept.

Vanzarea unor produse sub pretul de achizitie se numeste „Evaziune Fiscala” si se regaseste in cele mai multe cazuri de spalare de bani.
Normal ca la geofad.ro cu licitatiile lor aproape gratis nu este cazul de asa ceva ci se incearca obtinerea unor profituri din taxe de licitatie „modice” de la mai multe persoane si atragerea prostimii prin afisarea unor preturi de genul 30RON pentru un iPod in valoare de 400 RON.
Bineinteles ca nimanui nu-i convine cand ii este dat in vileag tertipul de a stoarce bani de la cei creduli insa pana la a numi ideea celor de la geofad.ro, geniala, asa cum spun ei mai este cale lunga.
Am facut pe blog la Zoso o comparatie cu Caritas, care a fost o idee geniala insa doar pentru cei care au organizat jocul si pentru cei apropiati lor. Pentru multimea care si-au pierdut masinile si casele in speranta unui castig usor nu a fost chiar asa de geniala.
Ca de obicei hotia are picioare scurte iar ilegalitatile se tin lant chiar si on-line geofad.ro cu licitatiile lor aproape gratis fiind un exemplu.

Precizez ca nu sunt utilizator de servicii de licitatii on line, nu m-a incantat niciodata modelul de business abordat de cei de la okazii.ro.