Pensiile private – Un jaf aprobat de guvernul Romaniei

Deoarece inca nu am 35 de ani, si sper sa mai dureze destul de mult pana ajung la respectiva varsta, trebuie (de fapt sunt obligat) sa ma inscriu la un fond privat de pensii.

Pai de ce? Ma intreb eu.
Pentru ca statul a decis ca banii nostri ar fi administrati mult mai bine de niste firme private care sa faca investitii cu ei si sa ne asigure niste profituri la batranete.

Well, draga statule roman, esti tampit! Adica de ce nu esti tu in stare sa gestionezi anumite sume de bani si trebuie sa vina altii sa o faca pentru tine? Adica de ce nu poti tu angaja niste oameni competenti sa faca investitii rentabile cu banii nostri si profiturile sa ramana in curtea noastra si nu sa plece la expertul olandez cu shoshoni de lemn.

De ce este un jaf la drumul mare cu aprobarea Guvernului Romaniei am sa incerc sa explic prin cateva calcule simple.

In momentul de fata in Romania sunt circa 2,5 milioane de persoane pe segmentul de varsta 18-35 de ani ce trebuie sa aleaga un fond privat de pensii.

Varsta de pensionare este undeva in jurul a 60 de ani, si tinde sa creasca. Au de gand sa ne faca sa muncim pana pe la 80 ca sa fie siguri ca nu mai apucam multi pensia asta privata.

Dar sa revenim la varsta de pensionare ca re acum este de vreo 60 de ani ceea ce duce la plata primelor pensii private de abia peste 25 de ani.
In acesti 25 de ani se vor acumula fondurile si nu vor fi mici ca si valoare.

Hai sa facem si aici un calcul simplu:
Momentan contributia la pensia privata este de 2,5% din salariu insa in urmatorii 5 ani va ajunge la 9%.

Avem astfel:
2,5 mil persoane x 800 RON salariu mediu x 2,5% x 12 luni x 5 ani (va creste progresiv insa luam 2,5% in toti cei cinci ani) + 2,5 mil persoane x 800 RON salariu mediu x 9% x 12 luni x 20 ani =
(cand am ajuns aici nu am mai reusit sa separ cifrele intre ele pe calculatorul din windows asa ca am deschis un Excel 😀 )
Rezultatul este:
3.000.000.000 RON in primii cinci ani + 43.200.000.000 RON in urmatorii 20 de ani = 46.200.000.000 RON adica mai pe romaneste 46 de miliarde de lei noi care in limbaj de bisnitar s-a traduce in 12.833.333.333 EURO adica aproape 13 MILIARDE de EURO, la cursul asta asa devalorizat cum este el acum.

Buun, astia sunt banii ce se vor acumula in decurs de 25 de ani, iar de dat inapoi la fel vor fi dati in decurs de alti 25 de ani ca doar astia din intervalul 18-35 de ani nu ies la pensie toti odata.
Presupunem ca astia 2,5 milionae sunt impartiti egal pe intrvalul 18-35 ani, asta ar insemna cam 150.000 de oameni pe an.
Din urma vin altii care la randul lor platesc pensii. numarul acestora se ridica la 200.000 pe an dat fiind faptul ca natalitatea este pe undeva pe la 10 nou nascuti la mia de personane iar noi suntem vreo 20 de milioane de toti, si aia amarati si vai de capul lor.

Pana aici totul frumos pentru fondurile de pensii private, noi ii creditam cu vreo 13 miliarde de euro pe care ei ii folosesc in decurs de 25 de ani dupa care vor incepe sa dea inapoi cate un pic.

Acum hai sa socotim reversul medaliei.

Presupunem ca vor investi toti acesti bani extrem de bine si vor avea randament dublu fata de dobanzile bancilor, ceea ce este enorm in domeniul asta, dar presupunem asa.
La bancile internationale dobanda se roteste undeva pe la 3%-5%, deci presupunem ca ei ar avea un randament de 10% pe an. S-o vad si pe asta, dar in fine!

Dupa 25 de ani valoarea fondurilor ar ajunge cam la 32 miliarde de euro pe care va trebui sa-i dea inapoi in decursul altor 25 de ani celor care au contribuit.

Inainte de a face calculele va intreb cam cati ani aveti de gand sa primiti pensie? 5ani? 10ani? 20ani?
Ehh cred ca 10 ani este o medie minima zic eu, cel putin asa sper.

Daca impartim alea 32 de miliarde de euro la 2,5 milioane de persoane inseamna ca in decursul vietii ati acumulat la pensia privata cam 12.800 euro. Wow ce suma imensa pentru o viata de om.
Impartim suma asta totala la cei 10 ani pe care speram sa-i traim dupa pensionare si avem cam 1280 euro pe an adica 128 euro pe luna.
Cu alte cuvinte cam tot atat cat este acum. Doar sa nu uitam ca preturile vor fi de vreo 2-3 ori mai mari.
Probabil vom reusi sa ne cumparam cate o paine si un pahar de apa pe zi.

MULTUMESC CELOR CE CONDUC ROMANIA!