12 ian.
Inainte de a intra in paine cu articolul va recomand pentru firma dvs. sau pentru acasa cele mai ieftine echipamente IT.
Facturi fiscale in Excel sau Open Office – Cum sa realizam facturi fiscale
M-a sunat zilele astea un prieten, ce desfasoara oarece activitati comerciale marunte, sa-l ajut cu o aplicatie de facturare.
„Dar sa fie ceva super simplu si cat mai ieftin daca se poate”
„Pai cat de ieftin sa fie?”
„Pai…vreo 2 cafele si un suc”
„Lol”
Dupa ce l-am mai chestionat putin despre activitatea lui si ce produse/servicii factureaza i-am confirmat ca weekend-ul asta e de serviciu la facut cinste cu cafele, suc si nu numai. Ca doar vorba aia, is negociator bun! 😀
Inchid telefonul, deschid Open Office, trasez cateva linii, adaug cateva formule, scriu ceva text ajutator, incadrez totul in pagina si gata factura plus bonus chitanta aferenta.
Acum trebuie sa-i pregatesc amicului o lectie de folosinta a acestui complex „program de facturare„, asa ca m-am decis sa scriu un post pe blog ca lectia asta sa o poata gasi imediat cand are nevoie sau pana ii intra in reflex cum se fac facturile :D.
Se descarca unul din fiserele atasate acestui post, in functie de programul de calcul tabelar pe care il detineti pe calculatorul vostru, Microsoft Office sau Open Office.
Se deschide fisierul si se incep modificarile astfel:
a) Se completeaza in coltul din stanga sus cu datele firmei tale, cine face factureaza
b) Se completeaza in coltul din dreapta sus cu datele firmei client, cine cumpara
c) Se trece seria de factura pe care ati stabilit-o initial
d) Se completeaza numarul de factura, atentie sa nu va dublati numerele la facturi pentru ca o sa va injure contabilul vostru
e) Se completeaza denumirea produsului pe care il vindeti sau a serviciului pe care il prestati, unitatea de masura, cantitatea, pretul fara tva
f) Se repeta operatiunea de la punctul e) pana terminati lista produselor pe care trebuie sa le facturati
g) Se completeaza modalitatea de plata si cine a intocmit documentul, adica voi 🙂 – in partea de jos a listei de produse
h) Se completeaza datele celui care duce/ridica marfa de la unitatea voastra, nume, serie si numar de buletin sau carte de identitate, tipul transportului, numarul masinii, data si ora livrarii – in partea de jos pe centru sunt toate datele astea
In principiu factura este gata si poate fi imprimata, nu strica insa sa ii dati un „Print preview” sa vedeti daca se incadreaza bine in pagina si daca nu ies oarece texte in afara chenarelor pentru ca nu are rost sa irosim harta pentru greseli marunte (Pastrati padurea, nu irositi hartia!)
Daca se plateste pe loc trebuie sa-i eliberam clientului si chitanta, al carei formular se gaseste in parea de jos a paginii. Tot pentru a nu sacrifica inutil padurea am inclus chitanta pe aceeasi pagina cu factura iar la mijloc i-am pus o linie dupa care se poate rupe daca este cazul.
i) Se completeaza in formularul de chitanta seria, numarul si data chitantei
j) Se scrie in litere valoarea de plata
k) Se trece numele celui care face incasarea, imediat sub „Casier”
Mai dam un „Print Preview” si daca totul este ok trimiteti la imprimanta in 3 exemplare.
Dupa ce au iesit la imprimanta se stampileaza si semneaza atat de catre voi cat si de catre client pe toate 3 exemplarele.
Primul exemplar este al clientului, al doilea se pune intr-un dosar si se tine la punctul de lucru/sediul firmei iar cel de-al treilea se pune in alt dosar si se va da contabilului care in baza lui va tine evidenta contabila.
Daca aveti posibilitatea sa cumparati hartie de diverse culori ar fi perfect. Exemplarul unu pe hartie alba, exemplarul doi pe hartie roz/rosie iar exemplarul trei pe hartie de culoare verde.
Download fisier model factura fiscala in Microsoft Excel: Model factura fiscala Excel
Download fisier model factura fiscala in Open Office: Model factura fiscala Open Office
31 Responses for "Facturi fiscale in Excel sau Open Office – Cum sa realizam facturi fiscale in Excel"
Mersi boierule !
Poate faci si un link cu un alt fisier care sa pastreze numai datele necesare facturilor(nr, clienti , adrese, valoare…) Poate aceluiasi client ii vei face alta data o alta factura, printr-un click se va completa . Ai sa spui : muie-ti-s posmagii !
Ma bucur sa aud ca ti-a fost de folos articolul meu.
Cand imi gasesc o jumatate de zi libera o sa extind putin conceptul.
Liste clienti, liste produse, centralizatoare facturi etc etc!
Stai pe aproape! 😉
Si eu multumesc, cautam de mult un model de factura. A venit la fix.
sa traiesti , ai facut ceva monstruos de simplu si bun .
Pace tie !
super tare. multumesc
[…] apucat de cautat hoti uite ca am mai gasit pe unii (Bloginvest) care au copiat articolul despre intocmirea unei facturi fiscale si de asemenea au uitat sa precizeze sursa si deasemenea imi fura banda avand fisierele link-at pe […]
multumesc pt. program
multumesc mult de tot
ai facut o adevarata pomana 🙂 ca eu mi-am prins urechile in excel
F. bine. Stapanesc bine excelul dar nu si legile chiar nu stiam formatul legal de chitanta.
Multumesc
ms mult omule!ma joc cu tot felul de programe complicate dar nu am avut niciodata chef sa invat excel 🙁 kiar i-mi foloseste ptr ca am o secretara noua…
Ma bucur sa aud ca este de folos acest model de factura chiar si la atata timp dupa ce am scris acest post.
Bafta in afaceri!
Cea mai mare realizare pt o firma aflata la inceput de drum.Esti super tare si super galanton.Sa fii fericit si multumim.
mersi, nu ca ar fi greu, insa m-ai scutit de batai de cap.
Curata pomana pt nestiutori sau lenesi!Saru mana boierule!
Foarte util, multumesc mult de tot!!!
Excelenta treaba
Dupa ce am vazut ce se vinde pe piata pe bani grei am gasit modelul tau. Acum numai am dat LOCK pentru celulele cu functii (ca sa nu stearga careva formulele din … inteligenta 🙂 si e absolut bestial. Lectia de fososinta la fel e super! Buna treaba, tot asa!!!
Iarăşi mă încântă să aud că este de folos acest model de factură şi chitanţă.
Ideea cu LOCK este foarte bună pentru cei care au parteneri sau angajaţi ce îşi mai bagă degetele unde nu le fierbe oala.
Baftă în afaceri! 😉
…am nevoie dar varianta neplatitor de TVA …dc ma poti ajuta… cu siguranta si voi 🙂 Multumesc
„Cand imi gasesc o jumatate de zi libera o sa extind putin conceptul.
Liste clienti, liste produse, centralizatoare facturi etc etc!
Stai pe aproape! 😉 ”
… pe cand jumatatea aia de zi libera? 🙂 ma intereseaza un centralizator facturi , te pot ajuta cu transformarea cifrelor in litere la chitanta … da un semn pe mail daca esti interesat … in rest numai de bine 😉
Am multe proiecte de ale clienţilor ce mă aşteaptă de multă vreme.
Cam greu să-mi găsesc o jumătate de zi liberă în ultima perioadă, însă atunci când va fi o să-ţi dau de ştire.
Numai bine!
Este un document legal?
N-ar trebui sa am un sistem de numerotare automata si poate de arhivare a facturilor, sau le consider facturi emise pe suport de hartie? Dar chiar si asa ar trebui sa am un control asupra seriei si numerotarii! Ce parere ai?
Coloana pentru denumire produse e prea ingusta, cea pt. nr.crt. prea larga, nu se pot modifica pentru ca se strica aspectul documentului, cred ca este nevoie de ceva putin mai sofisticat, te rog incearca atunci cand iti gasesti timp, muktumesc.
Începând cu data de 1 ianuarie 2007 firmele îşi stabilesc singure un sistem intern de numerotare a documentelor printr-o decizie la nivel administrativ.
Cu alte cuvinte se întocmeşte un document în care se specifică faptul că firma va numerota facturile de la seria AA000001 la seria ZZ999999 şi atâta timp cât este respectată această regulă iar numerele de facturi sunt consecutive este totul perfect legal.
Normal este ca tu să ai un dosar cu exemplarele roşii ordonate crescător după serie şi număr în aşa fel încât lipsa unui anumit număr sa fie imediat sesizată.
Acest formular se pretează pentru cei care întocmesc maxim 10-15 facturi pe zi, adică o afacere la nivel mic. Putem vorbi de sisteme de numerotare automată, arhivă electronică, urmărire încasari ale facturilor emise, rapoarte, analize şi multe altele însă deja la acest nivel se consideră că ar trebui să existe cât de cât ceva bani în buget şi pentru un software de gestiune mai evoluat decât o simplă foaie de calcul.
2. Dacă ai nevoie de mai mult spaţiu în celula pentru denumirea produsului poţi folosi opţiunea „word warp” care îţi va permite să scrii mai multe rânduri de text în aceeaşi celulă.
Un pic de „hackereală” nu strică niciodată 😉
Toate bune!
Multumesc pentru raspuns.
Am aranjat un pic formularul de factura in excel, am sa -l trimit pe mail la adresa de contact , daca crezi ca e OK poti sa-l afisezi pe blog.
Sal.Este super ok. Daca vreti ceva si mai frumos dupa ce ati fact facturat va recomand nitro pdf professional, pentru transformare automata in pdf. Il gasiti pe orice torent si este super simplu de folosit. Odata cu instalarea acestui program in calculator, pe partea de office se instaleaza automat cofiguratorul de pdf si astfel puteti expedia sub forma pdf factura nou creata fara a fi nevoit sa dati de fiecare data „sava as” in excel.
Bafta tuturor
Întradevar dacă se doreşte salvare în .pdf se poate folosi chiar şi programul PDF Creator despre care s-a mai discutat pe blog fiind gratuit şi open source.
Tipizatul e ok. Va propun totusi sa faceti lasati factura pe o pagina , iar chitanta sa o duplicati si sa o mutati pe pagina urmatoare. Este mai ok (cel putin pentru mine).Ce am reusit pina acum a fost sa generez automat data (de fiecare data cind deschizi prima data in zi fisierul respectiv iti apare data din ziua respectiva). Acum m-am apucat sa lucrez la un generator de numere pt facturi. In cazul in care aveti idei…va rog…
Pdf creator e super ok. eu am ales nitro pentru utilitatile pe care le ofera.
Numai de bine
sal
tipizatul e ok
idea e super
Am un model de factura pe care il folosesc la firma mea. Daca cineva il doreste, il poate descarca de la adresa http://www.microhost.ro/factura-fiscala-model.xls. Sunt interesat de postul lui Andrei (cu transformarea cifrelor in litere la chitanta) – daca ai idee cum se face, poate imi trimiti un semn. Cu stima,
chiar asa…mersi pt formular…helpful 🙂
conversia numerelor in cifre o gasiti aici …
http://www.soft-invest.net/NumberTransformer/index.html
si gratis…
bafta !
Exprima-te! Arata ca ai o opinie! Comenteaza: