Server de mesagerie instant

Comunicarea este unul dintre punctele esentiale in buna dezvoltare si functionare a unei comunitati, fie ea institutie, firma sau unitate de inavtamant.
Dupa explozia masiva a utilizatorilor de email in anii `90 acum asistam la apogeul mesageriei instant.
Principalele programe pentru mesageria instant sunt, in ordine relativ aleeatoare: Yahoo Messenger, MSN Messenger, Gtalk, AIM, Spark, Pidgin si multe altele

Astazi am fost nevoit sa aleg o solutie de mesagerie instant pentru firma la care prestez si din mai multe considerente am optat pentru OpenFire ca si server si Spark pentru partea de client.


Ambele pot fi descarcate de la adresa: Ignite Realtime

Calculatorul pe care l-am desemnat drept server de mesagerie instant ruleaza un Linux Fedora asa ca am descarcat versiunea .rpm ( openfire-3.4.3-1.i386.rpm ) care nu are decat vreo 40M.

# wget „http://www.igniterealtime.org/downloadServlet?filename=openfire/openfire-3.4.3-1.i386.rpm”
# rpm -i openfire-3.4.3-1.i386.rpm
# service openfire start

Si avem serverul de mesagerie instant „up and running”.
Mai ramane partea de configurare care este web based si extrem de simpla.

Singura actiune aditionala este crearea unei baze de date pe care sa o foloseasca serverul, asta in cazul in care nu doriti folosirea bazei de date default incluse in pachetul software descarcat.

Am preferat as fac o baza separata in mysql:

#mysql
mysql>create database openfire;
mysql>\q
Bye
#

Apoi pentru configurarea propriu zisa am deschis un browser si am scris adresa:

http://hostul_meu:9090

asta inseamna ca serverul de mesagerie instant este administrat cu ajutorul unui webserver ce „asculta” pe portul 9090.

In cativa pasi simpli am setat datele esentiale ale serverului, baza de date, contul de admin si am terminat configurarea.
Din pacate in timpul configurarii initiale nu mi-a trecut prin cap sa scriu acest articol asa ca nu am la dispozitie screenshots insa trebuie sa ma credeti pe cuvant ca este foarte simplu.

Dupa setarea parametrilor initiali avem acces la panoul de administrare unde primul lucru pe care l-am facut a fost crearea unui cont de utilizator normal pentru ca nu se cade sa intru pe messenger ca administrator.

Server Mesagerie Instant 1

Panoul de administrare m-a impresionat prin simplitate si asezarea bine gadita a optiunilor facandu-l un mediu de lucru extrem de ergonomic.

Serverul este predispus la instalarea de plugin-uri care pot adauga diverse functionalitati, ba chiar mai mult se pot dezvolta plugin-uri pentru el, asta daca aveti cunostintele si timpul necesar dezvoltarii lor.

Server Mesagerie Instant plugin

Tot in panoul de administrare pot fi vizualizate sesiunile celor conectati pe server, avand posibilitatea administrarii/deconectarii acestora. De asemenea exista si un formular de trimitere a mesajelor in masa tuturor clientilor conectati.

Server Mesagerie Instant mass messaging

Partea de client nu consta decat in descarcarea programului Spark de la aceeasi adresa si instalarea acestuia (numai 27M – cam marisor insa nu-i o problema ca stau bine cu viteza de download 🙂 )

La prima rulare a programului am completat numele meu (ala de utilizator, nu de admin), parola stabilita si numele calculatorului pe care am instalat serverul de mesagerie instant.

Client mesagerie instant Spark

Si cu asta am terminat sistemul de mesagerie instant din cadrul firmei. Preconizez scaderea costurilor la telefonia mobila cat si reducerea ocuparii spatiului pe hard diskul serverului prin micsorarea numarului de mail-uri din interiorul firmei avand un continut de 3-4 cuvinte utile si restul informatii redundante gen semnatura, logo, etc.