De foarte multe ori am intalnit necesitatea de a crea documente PDF pentru a trimite unele rapoarte colaboratorilor mei, pentru a previzualiza unele brosuri sau pur si simplu pentru a publica tutoriale.
Atuul documentelor PDF este portabilitatea asa cum le spune si denumirea (Portable Document Format), ele ramanad in acelasi format pentru utilizatorul final indiferent de computerul pe care este vizualizat.
Unlul dintre marele avantaje ale formatului PDF este ca nu necesita atasarea fonturilor folosite deoarece cestea sunt incapsulate in documentul propriu-zis.

Initiatorii proiectul sunt cei de la Adobe care acum vreo 15 ani s-au gandit la o modalitate de facilitare a vizualizarii documentelor pe o gama cat mai variata de platforme si sisteme. Exact contrariul celor de la Microsoft care au tinut si inca tin cu dintii ca formatele lor de documente sa fie citite/editate doar cu softurile lor.

Pentru cei care vor sa-si creeze usor si fara prea multe batai de cap propriile PDF-uri exista un soft (sub licenta GPL bineinteles) care va faciliteaza crearea de fisiere in format PDF.
Cum era si natural acesta se numeste PDFCreator (cata inspiratie 😀 ) si se gaseste, ca orice soft GPL care se respecta, pe SourceForge – de unde poate fi descarcat cu usurinta el avad doar vreo 15M.

Pentru a fi usor inteles in putine cuvinte va spun doar atat: „Se foloseste ca o imprimanta„.
Adica la instalare el va crea o imprimanta virtuala ce va transforma documentele trimise catre tiparire in fisiere PDF.

Creare documente PDF

Eu il folosesc de vreo 2 ani si sunt foarte multumit de el, ba chiar mai mult l-am instalat si pentru unii utilizatori neavizati in ale informaticii si s-au descurcat onorabil cu el.