Banca, programatorii si windows

Avand astazi (08.01.08) oarece timp liber pe la amiaza am zis sa trag o fuga pe la banca sa rezolv niste probleme.
Ajung la impozanta institutie, BRD – Banca Romana de Dezvoltare, si intru cu optimism, cand colo plin de populatie care isi astepta randul la cele 3-4 ghisee.

Imi aduc aminte de modernizarile recente facute in banca si ma indrept increzator care aparatul de „eliminat cozile”, adica masinaria aia ce iti da un bon de ordine si cand iti vezi numarul pe afisaj te repezi ca descreieratul la ghiseu sa nu ti-o ia altul inainte.
Pe monitorul masinariei 4 optiuni, printre care, din cate imi amintesc, „Rate credite„, „Carduri„, „Persoane juridice” si inca una pe care nu o mai tin minte. Stau si ma uit la toata populatia aia inghesuita pe cele 4-5 scaune si o canapea si ma intreb oare cati or fi inaintea mea.
Ehh, singura solutie e sa iei un bon si sa vezi la ce numar esti si compari cu numarul de pe afisaj. Si daca dupa ce iau bonul mi se pare ca sunt prea multi inaintea mea si plec. Nu e frumos sa astepte lumea dupa tine cand iti vine randul si tu sa fii in alta parte, eventual intr-un bar cu o cafea aburinda sub nas.
Cu alte cuvinte programatorii respectivei masinarii nu au fost atat de isteti incat sa afiseze langa cele 4 optiuni si urmatorul numar, adica cel ce iti va fi atribuit tie daca te decizi sa ramai pe acolo sa suporti mirosurile de toate felurile si discutiile interminabile despre vreme, telenovele sau politica.
Cat timp eram in faza de analiza a situatiei din banca, daca merita sa scot bonul cu cine stie ce numar (de parca ar fi fost la loto), vad un monitor LCD probabil cu diagonala de 82 cm pe care in mod normal banca isi prezinta ofertele, dobanzile, facilitatile, etc insa astazi intr-un mod la fel de „normal”, dupa cum ne-am obisnuit cu totii, pe imensul ecran zacea un „Blue Screen of Death” cu un Physical Memory Dump de toata frumusetea.
Marele ecran albastru m-a facut sa zambesc, probabil putin cam exagerat, incat doua doamne mai in varsta s-au uitat lung si compatimitor la mine (Sindromul: „Doamne ce tanar si totusi cu probleme la mansarda” 😀 ehh…). Ba chiar am observat cativa dintre cei ce asteptau, probabil ametiti de mirosul de transpiratie, incercau sa citeasca ce scrie in frumoasa eroare.
Poate ca mai intelegeam atitudinea respectivilor daca eroarea ar fi aratat asa:
Blue Screen of Death Tshirt

Analizand putin situatia, practic pe acel monitor ruleaza zilnic un slide show (o prezentare PowerPoint) si nimic mai mult. Sunt sigur ca ar fi iesit cu mult mai in avantaj banca daca s-ar fi optat pentru o solutie Linux + Open Office ( ca tot a venit vorba zilele astea de Linux), Si cu siguranta si configuratia calculatoarelor ar fi putut fi cu mult mai slaba decat cele pe care s-a instalat windows-ul doar ca sa ruleze o prezentare.
Cugetand la aceste aspecte ale eficientei achizitiilor in cadrul bancii suna telefonul „Hai ca a venit curentul”.
Am scapat, doar temporar pentru ca tot trebuie sa-mi sacrific o jumatate de zi pentru banca.

Cam atat momentan pentru ca s-a facut tarziu si maine e o alta zi de munca.