Daca tot se vorbeste zilele astea prin blogosfera de securitatea datelor personale mi-am amintit de un episod petrecut acum cca doua saptamani la o unitate Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank Botosani
Ajung la banca in ideea de a afla mai multe informatii despre un credit imobiliar pe muuuulti ani de acum incolo si cu mari sanse da a-l lasa mostenire precum Al Bundy.
Inauntru o atmosfera linistita pe care o tulburau doar discutiile a doi batranei cu o functionara de la un birou.


Ma adresez politicos unei dudui care freca menta statea la un ghiseu pentru a afla informatiile de care am nevoie. Dupa ce ii spun ce ma doare ma indruma catre biroul unde se aflau batraneii.
Ma inarmez cu ceva rabdare, chiar daca era in miezul zilei iar problemele de rezolvat de pe agenda mai erau multe.
Normal ca in timpul cat am asteptat am aflat exact ce pensie aveau batraneii, ca mai aveau un credit la alta banca pe care acum vroiau sa-l refinanteze insa data fiind varsta destul de inaintata nu mai ajungeau la un anumit plafon. Ba chiar mai mult, am aflat ca au cumparat candva un televizor in rate pentru fiul lor care insa nu a platit si au fost inscrisi pe la biroul de rau platnici.
Dupa cca 20 de minute de asteptare intr-un sfarsit s-au dezlipit cei doi batranei de biroul duduiei cu informatiile.
Ma apropii si eu de birou, sunt invitat sa iau un loc pe fotoliu si incep sa spun cam despre ce e vorba.
Vreau un credit imobiliar, eu am salariu x ron, sotia y ron, suntem angajati de n ani cu carte de munca, nu am mai avut alte rate nicicand si altele asemenea, derulez eu banda asa cum ii sade bine unui om modern si informat.
Dupa toata povestea duduia imi cere buletinul.
„Da, ma rog pentru ce aveti nevoie de buletin?”
„Sa introduc in sistem cererea de evaluare”
Hmm, o fi si asta o treaba. Scot buletinul neincrezator si i-l intind duduiei la care ea zambitoare ma intreaba:
„Si buletinul sotiei?”
„Pai e la ea, ca doar nu i-l port eu. Legea zice ca tre sa-l ai la tine in permanenta”
„Fara a avea si datele ei, nume prenume, cnp, castiguri lunare, etc nu pot sa va fac o evaluare”
Asta a fost momentul care a pus capac la toate. Pai bine mamaie, dupa ce ca astept o juma de ora sa povestesti unor mosnegi ca nu mai pot lua credit pentru ca nici o banca nu se risca pentru clienti de 80 de ani, dupa ce ca ma lasi sa-ti povestesc 5 minute despre ce am eu nevoie de la banca, acum imi ceri si datele personale?

Si toate astea doar pentru a-mi spune ca dobanda este de 6,5% fixa in primii doi ani dupa aia variabila cum vrea muschiul vostru, ca nu pot sa iau decat vreo 50.000 euro pentru o perioada de 30 de ani si ca rata ar veni undeva la vreo 1000 ron/luna.
Doar pentru atat voi aveti nevoie de toate datele mele, de ale sotiei, de informatii exacte despre locul de munca si despre salariu? Astea sunt informatii pentru incheiera unui contract nu pentru realizarea unei oferte.
So, am insfacat buletinul, elegant i-am zis ceva de dulce cucoanei, mi-am bagat picioarele in Raiffeisen Bank si am promis ca nu le mai calc pragul indiferent de ofertele lor.
Next bank please!
[Va continua…datorita necesitatii achizitiei unei case noi]