Din ce in ce mai multi tineri sunt afectati de sindromul teribilismului pentru retea. In ce consta acest teribilism? In executarea unor numere de mare risc filmate cu telefonul mobil sau cu o camera foto/video si apoi postate pe diverse site-uri de video sharing gen YouTube, Metacafe, Trilulilu.ro, 220.ro si altele asemenea.

In incercarea de a depasi in teribilism pe ceilalti utilizatori unii tineri depasesc cu mult limita si risca enorm, uneori chiar si viata lor. Aceste activitati sunt din ce in ce mai periculoase deoarece doar astfel pot deveni clipuri de succes insa protagonistii lor de multe ori se afla la limita dintre viata si moarte.


Acest articol a aparut in urma vizionarii unui clip YouTube in care un pustan sta in fata unui tren de mare viteza si se fereste chiar in ultimul moment trenul atingandu-l la picior cu spoilerul.
Am vazut diverse clipuri YouTube in care „actorii principali” mergeau pe blocuri la inaltimi de cateva zeci de metri fara o coarda de siguranta sau alte elemente de securitate.
Si toate astea pentru a primi cateva comentarii de genul „Ce tare”, „Beton”, „Ce meserias esti” de la alti pusti de varsta lor care bineinteles ca vor incerca in viitor sa-i imite pe acesti asa-zisi „idoli” in viata.

Intrebarea care apare in urma vizionarii unor asemenea clipuri este daca accesul tinerilor la Internet, la site-uri de genul celor de mai sus sau la tehnologia care sa le permita inregistrarea unor astfel de manifestari este benefic si oportun.
Multi dintre voi ar putea sari ca arsi la auzul unei asemenea idei. Cum sa restrictionezi accesul la Internet sau alte servicii unor persoane? Cum sa nu avem voie sa ne filmam facand diverse tampenii?

Eu va propun o viziune diversa.
Viziunea unui parinte ce isi gaseste copilul mort in urma unui truc ieftin in fata trenului de mare viteza, sau facut bucati in urma unui salt nereusit intre blocuri, sau de nerecunoscut in urma unei curse cu scooterul sau chiar masina familiei pe care o scoate in weekend la plimbare.
Merita ingradirea libertatii accesului la unele servicii si produse pentru o anumita categorie de persoane doar pentru a salva cateva vieti de la un sfarsit tragic?