Viata hard disk-urilor clasice cu platan si brat in miscare este pe sfarsite

Din ce in ce mai mult se vorbeste despre generatia urmatoare de hard disk-uri ce va inlocui hard disk-urile clasice si anume acestea sunt SSDSolid State Disk.
Aceste SSD (Solid State Disk) sunt echipamente de stocare a datelor ce nu au parti mecanice in miscare precum hard disk-urile cu platan si cap de citire ceea ce le confera niste calitati deosebite.
Printre aceste calitati se enumera reducerea timpului de cautare a informatiei stocate, latenta extrem de scazuta precum si eliminarea riscului de a aparea defecte mecanice datorate partilor in miscare.

Hard Disk clasic vs. Hard Disk SSD


Printre avantaje mai notam consumul redus de energie, emisia redusa de caldura, dimensiuni reduse pentru hard disk-urile SSD de pana la 64Gb.
In practica aceste noi hard disk-uri folosesc niste cipuri de memorie flash pe care stocheaza informatia precum cardurile de memorie sau stick-urile existente pe piata.
De asemenea mai pot fi construite hard disk-uri SSD folosind acceasi tehnologie ca in memoriile volatile SDRAM.

Mai jos avem un clip video oferit de catre cei de la Samsung, unul dintre producatorii de hrad disk-uri SSD, in care putem vedea cateva teste efectuate ce evidentiaza diferentele de viteza, prestatie si rezistenta a hard disk-urilor SSD fata de hard disk-urile clasice cu platane si brat in miscare.